Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Переваги полікарбонатних лінз

Завдяки розвитку технологій, багато природних матеріалів вдалося замінити штучними аналогами, які нітрохи не поступаються, а іноді й перевершують їх за достоїнствами. Не оминула ця тенденція і сонцезахисні окуляри. І тепер дедалі частіше в сучасних моделях замість звичних здавна стекол можна зустріти лінзи з полікарбонату.

Це порівняно новий матеріал - його вік становить лише кілька десятків років. А лінзи з нього стали робити набагато пізніше. Тому їх сміливо можна назвати інноваційним відкриттям. У чому полягають переваги полікарбонату? Які переваги матеріалу змусили виробників оптики звернути на нього увагу, і чи є у нього недоліки? Давайте подивимося, що взагалі таке полікарбонат, де його використовують, якими властивостями він володіє, і в чому плюси і мінуси лінз із цього матеріалу.

Що таке і де використовується полікарбонат

Як це іноді трапляється в науці, полікарбонат було відкрито одночасно двома вченими - у США і в Німеччині, в 1953 р. Вони прийшли до цього винаходу незалежно один від одного, причому один з них зробив це абсолютно випадково. Залишений ним на столі розплав за ніч застиг у прозору масу, згодом названу полікарбонатом.

«Новонароджений» матеріал виявився дуже легким, і при цьому міцним, як метал. Ці переваги відразу ж знайшли застосування в багатьох сферах:

  • Будівництві (скління будинків і теплиць);
  • Автомобілебудуванні;
  • Літакобудуванні;
  • Виготовленні деталей для електронних і побутових приладів;
  • Виробництві дисків тощо.

Але спочатку про виробництво лінз не йшлося. Матеріал до своїх безсумнівних плюсів мав істотний мінус: він не володів достатньою прозорістю, оскільки сировина для нього не проходила ретельної обробки.

Згодом цей недолік було усунуто, і до всіх інших переваг полікарбонат набув прозорості скла. А поштовхом цьому послужила така подія. У США на початку 80-х вийшов закон про безпеку лінз для окулярів. Випробування проводилися насамперед на ударостійкість. І для того, щоб досягти потрібного рівня, скло мало бути значної товщини.

Це робило окуляри дуже важкими і некомфортними, і виробники задумалися над пошуками нового матеріалу для лінз. За всіма параметрами найкраще підходив саме полікарбонат - його потрібно було тільки злегка доопрацювати. І цей покращений варіант стали використовувати для виготовлення лінз.

плюси і мінуси лінз із полікарбонату фото

Плюси і мінуси лінз із полікарбонату

Полікарбонатні лінзи відразу ж дали чудові результати, і в них виявилася ціла низка переваг:

  1. Ударостійкість. Порівняно зі скляними, полікарбонатні лінзи міцніші майже в 200 разів. Ця перевага матеріалу пояснюється його унікальною структурою. Довгі макромолекули роблять її в'язкою та еластичною: вони переплетені між собою в пружний клубок, який приймає на себе ударну хвилю.
  2. Безпека. Полікарбонатні лінзи не крихкі. Під час удару вони можуть зігнутися, деформуватися, в крайньому разі зламатися, але не розбитися на дрібні осколки, небезпечні для очей. І це одна з їхніх основних переваг, особливо для дитячих і водійських окулярів.
  3. Легкість. Полікарбонат сам по собі важить дуже мало. А виконані з нього тонкі лінзи взагалі практично невагомі. У таких окулярах можна перебувати тривалий час, не відчуваючи тиску і дискомфорту.
  4. Захисні параметри. Ще один плюс матеріалу - можливість нанесення багатофункціональних покриттів на лінзи. Наприклад, окуляри від сонця з полікарбонату можуть мати як UV-фільтр для захисту від шкідливого ультрафіолету, так і поляризацію для блокування відблисків.
  5. Стійкість до перепадів температури. Лінзи з полікарбонату не змінюють своїх властивостей за будь-якої погоди. Їх можна носити і в сильні морози (взимку або на гірськолижних курортах), і в найспекотніше літо.
  6. Пропускання і заломлення світла. Обидва ці показники у такого матеріалу, як полікарбонат, перебувають на висоті. Лінзи з нього забезпечують оптимальну видимість, а покриття, що просвітлюють, роблять їхні оптичні властивості ідеальними.
  7. Ціна. І ще один важливий плюс на користь полікарбонатних лінз: вартість, яка набагато нижча за скляні аналоги. Ця перевага робить їх доступними широкому колу людей.

Тепер можна перейти до недоліків матеріалу:

  • Чутливість до механічних впливів. Як не дивно, але у полікарбонатних лінз є один істотний мінус: при високій ударостійкості, їх дуже легко подряпати. Впоратися з цим недоліком допомагає спеціалізоване зміцнювальне покриття. Але його наносять тільки на якісні моделі виробництва відомих брендів.

І наостанок один цікавий факт про полікарбонат, що підтверджує його переваги. Саме з нього роблять надміцні, найлегші і такі, що забезпечують відмінну видимість, шоломи для космонавтів і гонщиків Формули-1. Тож, вибираючи сонцезахисні окуляри з лінзами з полікарбонату, ви на всі 100% можете бути впевнені у своїй безпеці.

Коментарі

Написати коментар