Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Категорії затемнення сонцезахисних окулярів

Люди давно вже переконалися, що носіння сонцезахисних окулярів дає незаперечні переваги, і дає змогу одночасно захистити зір і прикрасити свій образ. Виробники намагаються передбачити все, і випускають колекції моделей на всі смаки та випадки життя. Окуляри в них відрізняються не тільки формою і кольором, а й наявністю всіляких корисних покриттів, а також мають різні ступені захисту від ультрафіолетового випромінювання і категорії затемнення.

Лінзи сонцезахисних окулярів фарбуються з різною інтенсивністю зовсім не для краси. Від цього параметра залежить ступінь світлопропускання, тобто відсоток проникнення видимого світла до ваших очей. І категорії затемнення стекол сонцезахисних окулярів призначаються для носіння в умовах різної освітленості. Давайте подивимося, які вони бувають, де знайти інформацію про світлопропускання лінзи даної моделі, і як вибрати оптимальний варіант для власних потреб.

Як вибрати сонцезахисні окуляри за ступенем затемнення

Лінзи одного й того ж кольору можуть мати різну густоту забарвлення - від майже прозорого до дуже темного. Цей параметр у різних виробників називається ступенем світлопропускання або категорією затемнення стекол сонцезахисних окулярів.

категорії світлопропускання сонцезахисних окулярів фото

Обидві ці назви відображають його суть однаково точно. І категорія затемнення, і ступінь світлопропускання показують, як сильно затемнені сонцезахисні окуляри, і скільки відсотків світла вони здатні відфільтрувати. Врахуйте, що вони не впливають на захист очей від шкідливого ультрафіолету. Це визначають зовсім інші показники: ультрафіолетові фільтри, які можуть бути нанесені на сонцезахисні окуляри з будь-яким ступенем затемнення, і однаково ефективні на темних і прозорих лінзах.

Категорії затемнення відповідають саме за яскраві промені світла, які змушують нас мружитися, і спричиняють небезпечні зміни в очах та погіршення зору. Але сонце не завжди і не скрізь світить однаково. Тому і ступенів світлопропускання скла окулярів кілька.

Дані про категорію затемнення найчастіше вказуються в маркуванні на внутрішньому боці правої дужки. Вона може бути позначена просто однією цифрою від 0 до 4-х, або мати приставку «Cat».

Давайте подивимося, які бувають категорії затемнення, і в яких ситуаціях доречно носити сонцезахисні окуляри з кожним зі ступенів світлопропускання:

  • Cat 0. Нульовий ступінь затемнення присвоєно абсолютно прозорим або дуже слабо відтіненим лінзам. Вони мають найвищий відсоток світлопропускання від 80 до 100. Доречні в іміджевих окулярах або моделях для корекції зору. У них можна тривалий час перебувати в приміщенні, за штучного освітлення. А просто неба - тільки тоді, коли в ньому зовсім немає сонця (вранці, ввечері або в похмуру погоду).
  • Cat 1. Димчасті сонцезахисні окуляри, крізь які проникає від 43 до 80% світла. Ідеальний варіант стекол для міжсезоння, коли сонечко світить упівсили, і щільної хмарності.
  • Cat 2. Універсальний рівень ступеня світлопропускання - 18-43%. Найбільш затребувані сонцезахисні окуляри для водіння автомобіля в погожі дні та прогулянок міськими вулицями.
  • відсоток затемнення сонцезахисних окулярів фото
  • Cat 3. Більш потужна категорія затемнення. Крізь лінзи проникне не більше 8-ми або 18-ти відсотків сонячних променів. Таку модель доречно взяти з собою на морський або гірськолижний курорт.
  • Cat 4. Найсильніше затемнення сонцезахисних окулярів. Світлопропускання скла 3-8% робить лінзи практично непроникними для недостатньо яскравого світла. Одягнувши такі сонцезахисні аксесуари в місті, ви зануритеся в сутінки, і бачитимете навколишнє не дуже добре. А за кермо їх краще зовсім не одягати, оскільки обмеження видимості може призвести до аварійних ситуацій. Сонцезахисні лінзи з 4-ю категорією затемнення підходять тільки альпіністам, які підкорюють гірські вершини, що виблискують снігами і льодами, і людям, які перебувають у відкритому морі під палючим сонцем.
  • Cat 5. Екстремальний ступінь затемнення, що пропускає менше 3-х відсотків світла. У сонцезахисних окулярах ця категорія світлопропускання скла не використовується. Застосовується тільки в професійних моделях, призначених для зварювальних робіт або гарячих цехів металургійної промисловості.

 

Вибираючи сонцезахисні окуляри, обов'язково враховуйте, де ви збираєтеся їх носити. І тоді ви зможете підібрати категорію затемнення лінз, яка ідеально вам підійде, і надійно захистить очі, не обмежуючи видимості.

Коментарі

Написати коментар