Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
З чого роблять лінзи сонцезахисних окулярів

Саме лінзи є ключовою деталлю сонцезахисних окулярів. Вони захищають очі від яскравого світла, впливу ультрафіолету і навіть вітру. Але чи замислювалися ви, з чого їх роблять? Існує цілий перелік матеріалів і про них ми поговоримо в цій статті.

Спочатку було мінеральне скло

Якщо не заглиблюватися в історію стародавнього світу, коли люди захищали очі від сонця шматочками деревної кори з прорізами, варто зупинитися на мінеральному склі. Саме цей матеріал став першим, який широко використовували у виробництві сонцезахисних окулярів. Мінеральне скло вирізнялося високою чіткістю зображення, не дряпалося і забезпечувало максимально надійний бар'єр від ультрафіолетового випромінювання. До того ж, воно легко очищалося від забруднень.

Незважаючи на всі переваги, у цього матеріалу були й недоліки. Мінеральне скло більш травмонебезпечне, оскільки під час падіння або удару розбивається на дрібні гострі осколки, які можуть пошкодити очі. До того ж цей матеріал досить важкий, що ускладнювало носіння аксесуара тривалий час.

Саме тому ще з 40-х років минулого століття на зміну склу прийшли полімери та низка інших матеріалів, які досі широко використовуються у виготовленні окулярів.

Які матеріали використовую у виготовленні лінз окулярів картинка

Класифікація сучасних окулярних лінз за матеріалом

  • Мінеральне скло. Висока чіткість картинки і стійкість до подряпин залишилися серед основних переваг сучасних скляних лінз для сонячних окулярів. На відміну від аналогів минулого століття, вони стали тоншими, легшими і міцнішими. Але незважаючи на це, скло все також програє полімерам за ударостійкістю і відрізняється великою вагою. Такі лінзи заборонено використовувати у водійських окулярах і вкрай небажано в дитячих моделях.
  • Полікарбонат (органічне скло). Зараз навряд чи хтось запитає, що таке полікарбонатні лінзи. Це один з найпоширеніших матеріалів для сонцезахисних окулярів на ринку. Він вирізняється неймовірною міцністю, легкістю і пластичністю. Добре взаємодіє з різними покриттями окулярних лінз: поляризація, захист від ультрафіолету, фотохромне, дзеркальне напилення тощо. Усі ці властивості ставлять полікарбонат на перше місце для використання в дитячих і спортивних сонцезахисних окулярах.
  • Трайвекс - інноваційний матеріал. Спочатку використовувався в оборонному виробництві, але кілька десятків років тому його почали застосовувати для виготовлення лінз. Цей матеріал відмінно блокує ультрафіолетові промені і наближений за характеристиками міцності до полікарбонату. Основна перевага - невелика вага.
  • Пластик. Це найбюджетніший і найпростіший в обробці матеріал, який може використовуватися для виготовлення лінз у сонцезахисних окулярах. Він менш міцний, ніж полікарбонат, і вразливий до механічних пошкоджень. Пластикові лінзи швидко дряпаються, можуть розколотися або тріснути під час падіння. Найчастіше такі сонцезахисні окуляри коштують дуже дешево і продаються на розкладках.

Який матеріал для окулярів кращий картинка

То який матеріал для лінз сонцезахисних окулярів найкращий

З перерахованого вище списку лідерами у виробництві та за оптичними властивостями є мінеральне скло і полікарбонат. Не можна однозначно сказати, який із цих матеріалів кращий.

Скло забезпечує чітку картинку, але на відміну від полікарбонату, менш ударостійке і має більшу вагу. Для повсякденного носіння воно підійде, але для водіння, занять спортом і активного відпочинку все ж таки краще вибрати полікарбонат.

Коментарі

Написати коментар