Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Види сонцезахисних окулярів

Сонцезахисні окуляри - невід'ємний атрибут сучасної людини. Їх носять чоловіки і жінки різного віку, і ви неодмінно зустрінете людей у цьому аксесуарі не тільки влітку на пляжах, а й у будь-яку пору року на вулицях усіх міст світу. З огляду на високу популярність сонцезахисних окулярів, виробники намагаються випускати різноманітні види і типи, що відповідають смакам і потребам широкого кола споживачів.

І справа не тільки в тому, що кожна людина має свої індивідуальні риси, і всім підходять різні моделі. Сонцезахисні окуляри відрізняються один від одного не тільки за зовнішнім виглядом, кольором і формою лінз і оправ. Вони мають ще масу характеристик і особливостей, і для кожної окремої ситуації підходять певні різновиди аксесуара. Давайте подивимося, за яким принципом сонцезахисні окуляри діляться на типи і види, і які вони бувають взагалі.

Класифікація сонцезахисних окулярів

Вибір ідеальних сонцезахисних окулярів - завдання не з легких. Адже вони повинні не тільки прикрасити ваш імідж, але ще й надійно захищати очі. Щоб аксесуар виконав своє призначення, і на всі 100% відповідав вашим потребам, з усіх його різновидів ви маєте знайти найбільш підходящий.

Правильно вирішити проблему вибору і полегшити цей процес вам допоможуть знання про види сонцезахисних окулярів. Отже, за якими ознаками відбувається їх класифікація, і на які типи вони поділяються:

Ступінь затемнення

Категорія світлопропускання вказується в маркуванні на дужках цифрами від 0 до 4, де 0 - повністю прозорі стекла, а 4 - найтемніші лінзи, що майже не пропускають сонячні промені.

види оправ сонцезахисних окулярів фото

Рівень захисту

Типи окулярів від сонця за цією ознакою класифікуються таким чином:

  • Cosmetic: декоративні моделі, без UV-фільтра;
  • General: універсальний варіант для міських умов з напиленням UV-380;
  • High UV-protection: максимальне блокування ультрафіолетового випромінювання UV-400. Сонцезахисні окуляри такого типу чудово підійдуть для ясної погоди, відпочинку на пляжі або на гірськолижному курорті.

Матеріал лінз

Лінзи якісних сонцезахисних окулярів можуть бути тільки 2-х типів:

  • Полікарбонат. Високотехнологічний сучасний матеріал, що володіє відмінними оптичними властивостями. Міцні, легкі та еластичні лінзи відмінно «тримають удар», і рекомендуються водіям і спортсменам.
  • Скло. Мінеральні лінзи зі скла ставлять найчастіше на статусні іміджеві моделі. Вони трохи важкуваті і травмонебезпечні, оскільки легко б'ються на гострі осколки.

У дешевих неякісних сонцезахисних окулярах лінзи можуть бути зроблені з фарбованої прозорої пластмаси. Такий вид матеріалу абсолютно неприйнятний - він не дає очам ніякого захисту і псує зір.

Колір лінз

Кольорів і відтінків, у які фарбують лінзи сонцезахисних окулярів, безліч. Але всі їх можна розділити на 3 типи:

  • Класичні. Сюди відносяться варіації найбільш популярних і комфортних для очей забарвлень: чорного, сірого і коричневого.
  • Яскраві. Святкові райдужні кольори лінз: бузковий, червоний, рожевий, фіолетовий тощо. Їх не рекомендується носити тривалий час, але цілком можна використовувати для створення цікавого образу.
  • Прозорі. Так, сонцезахисні окуляри можуть бути і абсолютно прозорими. Переважно це іміджеві моделі, що забезпечують захист очей без затемнення, тільки за рахунок напилень, про які ми розповімо трохи нижче.

класифікація окулярів від сонця за кольором фото

Наявність спеціальних покриттів

Покриття надають сонцезахисним окулярам різні корисні функції. Їх можна розділити на 2 типи:

  1. Обов'язкові. До цієї категорії належить ультрафіолетовий фільтр. Він неодмінно має бути присутнім на всіх без винятку сонцезахисних окулярах, інакше вони не зможуть дати вам надійного захисту від найшкідливіших для зору променів сонячного спектра. Збираючись у місця з високою сонячною активністю, виберіть аксесуар, забезпечений ультрафіолетовим фільтром найпотужнішого типу - UV400.
  2. Додаткові. Ці різноманітні покриття теж дуже корисні, але їхні види можна підбирати на свій розсуд:
  • Поляризаційні. Надають лінзам сонцезахисних окулярів здатність блокувати відбите світло. Поляризація дасть вам змогу вільно дивитися на блискучі під сонцем воду, скло, сніг і лід, не втрачаючи орієнтації і не ризикуючи зором. Найбільшою популярністю цей вид покриття користується у водіїв, гірськолижників, рибалок, і всіх, хто любить проводити час біля відкритих водойм.
  • Фотохромні. Цей тип покриття перетворює сонцезахисні окуляри на «хамелеони», що змінюють інтенсивність фарбування залежно від освітлення. На світлі вони робитимуться темними, а в тіні та в приміщенні - світлими, майже прозорими.
  • Дзеркальні. Блискучі шикарні сонцезахисні окуляри із дзеркальною поверхнею не тільки модні і красиві на вигляд. Їх дуже комфортно носити в найсильнішу спеку, оскільки вони зовсім не нагріваються.
  • Гідрофобні. Вибравши покриття такого типу, ви позбавите себе постійного протирання окулярів у негоду: краплі будуть вільно стікати по лінзах, не затримуючись на них.

 

різновиди окулярів за захисними покриттями фото

Матеріал оправи

Усі види матеріалів, з яких зараз роблять сонцезахисні окуляри, перераховувати дуже довго. Але вони діляться на 3 типи, за якими класифікувати їх буде набагато зручніше:

  • Металеві. Оправи, які виготовляють із різних сплавів надміцних надміцних легких металів. Їх обробляють спеціальними антикорозійними складами.
  • Пластикові. Збірна назва типу оправ сонцезахисних окулярів з інноваційних синтетичних матеріалів: нейлону, карбону, оптіла тощо. Більш популярні, ніж металеві, через повну гіпоалергенність, легкість, еластичність і простоту обробки.
  • Натуральні. Сонцезахисні окуляри в оправах з дерева, шкіри, рогів і кісток тварин, черепахових панцирів і рідкісних порід дерев. Аксесуари такого типу завжди унікальні, і мають дуже високу ціну.

Типи оправи

На сьогоднішній день існує 3 типи оправ:

  • Ободкові, в яких лінзи укладені в суцільну «рамочку»;
  • Напівободкові, розташовані тільки з одного боку скла;
  • Безободкові, де завушники пригвинчуються безпосередньо до лінз.

чим відрізняються сонячні окуляри між собою

Форми та види оправ

Конфігурацію оправ слід підбирати за типами зовнішності. Щоб образ вийшов гармонійним, форма окулярів від сонця не повинна повторювати обриси вашого обличчя. Є багато різновидів оправ сонцезахисних аксесуарів, але всі вони є варіаціями декількох видів класичних форм:

Детальніше про це ви можете почитати в статті «Форми сонцезахисних окулярів та їхні назви».

Типологія сонцезахисних окулярів - цікава штука. Цей аксесуар гідний того, щоб дізнатися про нього якомога більше. До того ж отримані вами з цієї статті знання про типи і види сонцезахисних окулярів допоможуть значно спростити вибір відповідної моделі.

Коментарі

Написати коментар