Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Види покриттів на лінзах окулярів і їх призначення

Окуляри хорошої якості часто доповнюють різними напиленнями, що змінюють базові функції та можливості оптики. Різні типи покриття лінз для окулярів використовуються на сонцезахисних, іміджевих, спортивних і навіть комп'ютерних моделях. Давайте подивимося, які вони бувають, і яку роль виконують.

Види покриття лінз окулярів

Чи потрібні покриття для лінз окулярів? Безумовно, так! Їхній ефект особливо помітний, коли ви перебуваєте на природі під палючим сонцем або за кермом у нічний час, і фари зустрічних авто просто-напросто засліплюють водія. Виходить, спеціальні фільтри і покриття необхідні, оскільки вони нейтралізують негативні зовнішні чинники, забезпечують комфорт і безпеку очам.

UV-фільтр для покриття окулярних лінз

Пряма дія ультрафіолету шкодить зору. Коли ви купуєте затемнені окуляри, але без УФ-захисту, ваші зіниці розширюються, і очі ще більше схильні до впливу випромінювання. Тому завжди потрібно вибирати вироби з покриттям UV400. Воно абсолютно прозоре і дає максимальний захист від ультрафіолету, а значить береже ваш зір. Вибирайте оптику з маркуванням UV400 або UV380. Таке напилення використовується практично у всіх моделях: сонцезахисних, водійських, спортивних і навіть у прозорих іміджевих окулярах.

Поляризація

Поляризаційний шар призначений для захисту від горизонтальних променів світла - відблисків. Останні можуть сліпити навіть більше, ніж сонячне світло, особливо біля води, в горах з льодовиками, на засніженому перевалі і мокрому асфальті. До того ж відблиски заважають роздивитися рельєф дна водойми, що не дуже зручно для рибалок, туристів, спортсменів, які займаються яхтингом, каякінгом, плаванням на байдарках. Поляризація повністю нейтралізує відблиски, і багато в чому покращує огляд.

чи потрібні покриття для лінз окулярів фото

Фотохромні лінзи

Фотохромне покриття змінює інтенсивність фарбування лінзи під впливом ультрафіолету. Іншими словами, ступінь затемнення залежить від яскравості світла. Що яскравіше освітлення, то темнішою стає лінза. Причому зміна затемненості відбувається за кілька десятків секунд, тому очі не втомлюються від цієї опції.

Градієнтне покриття сонцезахисних окулярів

Градієнт використовується в іміджевих і сонцезахисних окулярах, і може бути двох форматів:

  • перехід від світлого до темного;
  • перехід від одного кольору до іншого.

Вибір залежить тільки від вашого смаку та уподобань. У градієнтного покриття тільки одна функція - зміна естетики аксесуара.

градієнтні лінзи в сонцезахисних окулярах приклад

Blue Blocker

Це покриття використовується в комп'ютерних окулярах. Його завдання полягає у відсіюванні синьо-блакитного спектра світла. У результаті очі менше втомлюються, зберігається чіткість зору і не знижується його якість.

Дзеркальне напилення

Дзеркальний шар повністю приховує очі, головним чином виконуючи естетичну функцію. Він відсіює 10-60% світла, тому забезпечує захист очей від відблисків певною мірою. Плюс до цього завдяки дзеркальному напиленню сонцезахисні окуляри менше нагріваються, і чудово підходять для відпочинку на морі. Важливо не допускати появи подряпин на дзеркальному покритті, щоб не зіпсувати всю його естетику.

дзеркальне напилення лінз окулярів фото

Зміцнювальний

Полікарбонат - це легкий і дуже міцний матеріал. Однак він має м'яку структуру, через що на лінзах можуть утворюватися подряпини. Щоб усунути цей маленький недолік, використовується зміцнювальне покриття. Воно робить сонцезахисні окуляри з полікарбонату стійкими до зовнішніх механічних впливів, а отже ймовірність появи подряпин зведена до мінімуму.

Зміцнення створюється за допомогою спеціалізованих лаків: лінзи занурюють у зміцнювач або центрифугують, одночасно нагріваючи.

Кольорові покриття

Щоб зробити кольорові лінзи, виробники використовують два способи: додають пігмент до складу матеріалу або наносять спеціальне напилення. Другий варіант використовується частіше.

Залежно від типів окулярів кольорове покриття може виконувати просто естетичну функцію або ж відповідати за кольорокорекцію, важливу в певних умовах. У другому випадку вони істотно змінюють якісні показники зображення, яке отримують очі.

Найпопулярнішими кольорами лінз є такі:

  • Коричневі. Нейтральний відтінок, що не спотворює передачу кольору, але підвищує контрастність. Саме тому його часто використовують для водійських окулярів від сонця.
  • Сірий. Дає хороший захист від яскравого сонця, водночас майже не позначається на кольоросприйнятті. Ідеальний для повсякденного носіння.
  • Жовтий і помаранчевий. Збільшує чіткість і контрастність зображення. Оптимальний для спортсменів і водіїв у нічний час або за похмурої погоди.

Знаючи, які бувають покриття лінз для окулярів, ви зможете легко підібрати пару під ваші потреби. Добре, якщо у вашому арсеналі буде кілька моделей під будь-які ситуації.

Коментарі

Написати коментар