Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Коли придумали сонцезахисні окуляри: історія створення

Ще в незапам'ятні часи, коли юне людство тільки починало освоювати Землю, люди намагалися пристосуватися до навколишнього світу. Для цього за багато років до нашої ери були придумані різні пристосування, здатні полегшити життя. І деякі з них виявилися настільки корисними, що використовуються досі. До таких винаходів належать і сонцезахисні окуляри.

Найціннішим пристосуванням, яке придумали наші далекі предки, по праву вважається колесо. Але сучасне життя неможливо уявити і без незмінних стражів нашого зору - сонцезахисних окулярів. Хто перший їх придумав, і коли це сталося, з точністю з'ясувати вже неможливо. Ці імена і дати приховані від нас цілою низкою століть. Але основні віхи створення сонцезахисних окулярів історія зберегла, і цей винахід вартий того, щоб дізнатися, яким шляхом аксесуар з далекої давнини дійшов до нас, і які трансформації йому довелося пережити в дорозі.

Як з'явилися перші окуляри від сонця

Помітивши, як яскраве сонячне світло ріже очі і ускладнює видимість, люди стали шукати спосіб від нього захиститися. У результаті з'явився прообраз сучасного аксесуара, що абсолютно не нагадує нинішні сонцезахисні окуляри за своєю конструкцією. Це були маски з природних матеріалів: кори або деревини, рогу, шкур і кісток тварин. У них робили вузенькі прорізи для очей, і сонце вже не могло їх так сильно засліплювати.

Що цікаво, перші так звані «сонцезахисні окуляри» були винайдені не в жарких країнах, а на Крайній Півночі. Чому саме там і для чого їх використовували? Через суворий клімат сіверяни не могли обробляти землю, і жили переважно полюванням. А для того, щоб вистежувати дичину, потрібен гострий зір. Віддзеркалене снігами і льодами нестерпно яскраве світло дуже заважало мисливцям, і вони придумали спосіб із ним боротися: винайшли своєрідні захисні маски.

перші сонцезахисні окуляри фото

Практично точнісінько такі самі конструкції були в ходу і набагато південніше - у Стародавньому Китаї. Їх носили селяни на рисових плантаціях, щоб сліпуче сонце не заважало працювати.

Для свого часу «щілинні» сонцезахисні окуляри були справжнім проривом, і їхній винахід значно полегшив життя людей. Але вони були дуже недосконалі й незручні: розташування прорізів не давало можливості подивитися на всі боки. І винахідникам ще тільки належало придумати, як видозмінити і поліпшити сонцезахисні окуляри.

Подальша еволюція сонцезахисних окулярів

Наступні сонцезахисні окуляри вже мали лінзи, і оберігали від світла більш якісно. Але, оскільки скло ще не винайшли, в хід пішли дорогоцінні та напівкоштовні камені.

  • У Стародавньому Китаї «першопрохідцями» носіння сонцезахисної оптики виявилися судді. Вони придумали скористатися непроникними лінзами, щоб не видавати своїх емоцій під час судових розглядів. Робили їх із відшліфованого прозорого кварцу, затемненого звичайною сажею. А захист від сонячного світла вважався другорядною властивістю таких моделей.
  • Інакше думали Давньоєгипетські фараони і Давньоримські імператори на зорі нашої ери. Для того, щоб їхні очі залишалися пильними на найяскравішому сонці, і вони почувалися максимально комфортно, було винайдено прилади, вже більш схожі на сонцезахисні окуляри, які ми звикли бачити й носити зараз. Їх виготовляли з найтонших спилів смарагду, і з'єднували за допомогою мідного дроту. Такі пристосування були зручніші у використанні, а м'який зелений колір смарагдових лінз не потребував додаткового затемнення, і добре захищав від світла.
  • Подальшим етапом в історії сонцезахисних окулярів стало пізнє Середньовіччя, коли майстри винайшли спосіб робити різнокольорове скло. Але тоді цей винахід далеко не відразу знайшов своїх шанувальників. Дослідні екземпляри з синіми скельцями, випущені в 1752 р., купили тільки 2 людини.

історія створення сонцезахисних окулярів фото

Першим в історії, хто «прорекламував» сонцезахисні окуляри, зрозумівши їхню корисність, став імператор Наполеон. Збираючись у 1798 році виступити до Єгипту, він замовив їх для всіх 50 000 своїх солдатів, які не звикли до палючого пустельного сонця. Незважаючи на те, що сонцезахисні окуляри в міру можливості виконали своє призначення, компанія Наполеона провалилася. А сам винахід так і не вийшов у маси аж до початку ХХ століття.

Коли винайшли сучасні сонцезахисні окуляри

1912 року офтальмолог зі Швейцарії Альфред Фогг відкрив властивість ультрафіолету шкодити зору. Приблизно в той самий час удосконалили літальні апарати, які 1903 року придумали брати Райт, і людство почало активно освоювати небесні простори. Потреба в захисті зору посилилася, і почалася епоха інтенсивного розвитку сонцезахисної оптики:

  • У 1929 році бренд «Polaroid» презентував сонцезахисні окуляри з поляризованими лінзами, що одночасно захищають і від сонячного світла, і від ультрафіолету.
  • Але для захисту очей льотчиків були потрібні сонцезахисні окуляри нової конструкції: легкі, зручні, і з максимально високими показниками захисту. Такі моделі першими змогли придумати фахівці компанії, яка зараз носить всесвітньо відоме ім'я «Ray-Ban». Саме вони в 1937 році винайшли знамениті «Авіатори», які стали найпопулярнішими сонцезахисними окулярами за всю історію цього аксесуара. Єдиним мінусом цієї моделі на той момент була її досить висока для людей із середнім достатком ціна.хто створив сучасні окуляри від сонця фото
  • Наступна удача «Ray-Ban» - сонцезахисні окуляри «Вайфарер» у пластиковій оправі, що з'явилися в 50-х рр. минулого століття. Використовуючи новий у цій сфері матеріал, їхні дизайнери змогли придумати, як здешевити аксесуар і зробити його доступним для найширших мас.

 

Ініціативу розвитку сонцезахисних окулярів підтримали інші бренди. І подальша історія сонцезахисних окулярів зводиться до винаходу нових форм і корисних покриттів, що підвищують їхню ефективність. З огляду на затребуваність сонцезахисних окулярів, у майбутньому на нас можуть очікувати нові оригінальні винаходи, і ще будуть придумані нові матеріали або конструкції цього необхідного аксесуара.

Коментарі

Написати коментар