Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Як перевірити сонячні окуляри на захист від ультрафіолету

Для багатьох сонцезахисні окуляри - це насамперед стильне доповнення до образу. Але не можна забувати, що їхня основна функція - захист очей від шкідливого УФ-випромінювання.

Надлишок ультрафіолету може негативно позначитися на здоров'ї людини. Тривалий вплив такого випромінювання на очі загрожує не тільки хворобливими відчуттями і сльозоточивістю. У важких випадках може розвинутися катаракта і навіть злоякісна пухлина.

Щоб уникнути всіх цих негативних наслідків, на лінзи сонячних окулярів наносять якісні УФ-фільтри. Що вищий їхній клас - то кращий захист очей. Максимальний показник, який оберігає очі на 100% - UV400. Але далеко не кожна модель має такий високий рівень захисту. Тому дуже важливо знати, як перевірити окуляри на УФ-фільтр.

окуляри з покриттям uv400

Які існують ступені захисту від ультрафіолету

Як правило, на фірмових окулярах виробник вказує маркування UV-фільтра. Перед покупкою слід звернути увагу на внутрішній бік дужки. Там можна побачити одне з таких позначень:

  • High UV-protection - повністю відповідає своїй назві. Лінзи на таких виробах мають максимальний рівень захисту UV400. Це означає, що вони на 100% затримують шкідливе сонячне випромінювання. Ви можете не переживати за здоров'я своїх очей навіть під час тривалого перебування під прямими сонячними променями.
  • General - такі аксесуари здатні затримати до 70% ультрафіолетового випромінювання. Цього показника захисту цілком достатньо для ходіння містом з помірним сонячним світлом. На відкритих просторах, наприклад на пляжі, використовувати подібні аксесуари не рекомендується.
  • Cosmetic - окуляри з показником захисту від УФ-променів нижче 50% не рекомендується носити на відкритому сонці. Вони, швидше, будуть стильним декоративним доповненням образу.

Як перевірити окуляри на УФ-фільтр

Найшвидший, найпростіший і найточніший спосіб - протестувати окуляри в магазині безпосередньо перед покупкою. На спеціальному приладі (спектрометрі) можна дізнатися не тільки наявність покриття, а й ступінь захисту окулярів від УФ-випромінювання. Він оснащений триколірною шкалою. Кожен із кольорів відображає певний відсоток ультрафіолету, який затримують лінзи.

як перевірити сонцезахисні окуляри на ультрафіолет

Наприклад, якщо під час перевірки загорівся зелений індикатор, то окуляри мають найвищий ступінь захисту UV400. Жовтий - означає, що лінзи мають середню пропускну здатність УФ-випромінювання. Такі аксесуари цілком відповідають стандартним нормам і зустрічаються досить часто. Ну а якщо загорівся червоний, то краще відкласти такий аксесуар убік. Це означає, що лінзи окулярів не мають захисного фільтра. Отже, їх не можна використовувати для носіння під прямими сонячними променями.

Як перевірити, чи пропускають окуляри УФ-випромінювання в домашніх умовах

Може статися так, що в магазині немає UV-тестера або ви купили аксесуар онлайн. Не варто засмучуватися завчасно, адже перевірити окуляри на ультрафіолет цілком можна самостійно. Для цього вам знадобиться УФ-ліхтарик і будь-який предмет із нанесеною люмінесцентною фарбою, наприклад, канцелярські стікери.

Принцип перевірки в домашніх умовах гранично простий. Потрібно взяти предмет із люмінесцентною фарбою і посвітити на нього УФ-ліхтариком. Ви помітите, як стікери почнуть яскраво світитися. Далі потрібно просто підставити лінзу сонцезахисних окулярів під ультрафіолетовий промінь.

Якщо в результаті світіння не виникає, значить УФ-фільтр на лінзах якісний. Такий аксесуар без побоювань можна використовувати на яскравому сонці. Коли яскравість світіння практично не змінилася, значить окуляри мають дуже слабкий захист.

як перевірити окуляри на ультрафіолет удома

Ще один не менш простий, але вельми незвичайний спосіб протестувати окуляри на захист від ультрафіолету - відштовхуватися від засмаги шкіри. Річ у тім, що сонцезахисні аксесуари з хорошим УФ-захистом також оберігають шкіру обличчя від засмаги. Достатньо кілька годин походити в них вулицею, а потім просто подивитися в дзеркало. Якщо під очима шкіра залишилася світлою, а саме обличчя злегка засмагло, значить виріб якісний.

Але краще не ризикувати, а перевіряти аксесуар безпосередньо перед покупкою.

Коментарі

Написати коментар