Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
  • Iнфо
Наші
телефони
Графік
роботи
Пн – Пт: з 10:00 до 19:00
Сб-Нд: вихідний
Лінзи окулярів зі скла або пластику: що краще вибрати

Під час вибору сонцезахисних окулярів потрібно орієнтуватися не тільки на їхню форму і колір, а ще й на матеріали, які використовуються для лінз. Але що ж краще: скло чи пластик? Одні схиляються до першого варіанту, аргументуючи це тим, що окуляри спочатку робили тільки скляними. Інші стверджують, що полікарбонат безпечніший для очей. Хто ж із них правий?

Щоб зрозуміти, які окуляри кращі - із пластику або скла - потрібно детальніше розглянути плюси і мінуси цих матеріалів.

Переваги та недоліки скляних лінз

Мінеральне скло використовується для виготовлення сонцезахисних окулярів уже не один десяток років. Воно добре себе зарекомендувало, і має низку незаперечних переваг.

Плюси скляних лінз окулярів:

  • Стійкість до механічних пошкоджень і утворення подряпин;
  • Стійкість до хімічних речовин і високих температур;
  • Високий коефіцієнт світлозаломлення, завдяки чому скельця можуть бути дуже тонкими.

З огляду на всі ці позитивні якості, виникає питання: чому ж тоді не всі сонцезахисні окуляри роблять зі скла, а пластик набирає все більшої популярності? Все тому, що, крім плюсів, мінеральне скло має і свої недоліки:

  • Низька ударостійкість - лінзи можуть розбитися на дрібні гострі уламки і пошкодити очі, тому скло не використовується в спортивних, водійських і дитячих окулярах від сонця;
  • Велика вага - скло набагато важче за пластик, через що носити аксесуар тривалий час може бути не комфортно;
  • Обмеження в дизайні - такий матеріал не підходить для безоправних сонцезахисних окулярів, а також моделей нестандартної форми;
  • Висока вартість - Обробка скляних лінз займає значно більше часу і сил, ніж відливання пластику, тому і вартість таких аксесуарів буде вищою.

чим скляні окуляри відрізняються від пластикових

Переваги та недоліки пластикових лінз

Сучасні технології дозволили розробити полімерні матеріали, які нічим не поступаються склу, а в деяких випадках навіть перевершують його. Давайте розглянемо, у чому саме полягають їхні головні відмінності та особливості.

Плюси сонцезахисних окулярів із пластику:

  • Легкість - полікарбонат легший за скло майже вдвічі, він практично не відчувається на обличчі;
  • Міцність - це одна з головних переваг полімерних матеріалів. Під час удару вони не розбиваються на осколки, максимум - покриваються невеликими тріщинами. Завдяки такій властивості полікарбонатні лінзи знайшли широке застосування в дитячих і водійських окулярах.
  • Простота обробки - пластик добре піддається фарбуванню і формуванню. Це дає змогу створювати найнеймовірніші дизайнерські рішення.

Головний мінус пластику - м'яка структура, через яку на лінзах можуть з'являтися подряпини. Але в сучасних моделях використовується спеціальне зміцнювальне покриття, яке повністю нівелює цей недолік.

переваги пластикових лінз фото

Як відрізнити скляні лінзи окулярів від пластикових

Різниця між склом і пластиком не завжди помітна з першого погляду. Щоб відрізнити один матеріал від іншого, просто візьміть сонцезахисні окуляри в руки - скло буде важчим, ніж пластик.

Другий спосіб перевірити - злегка постукайте по лінзі. Якщо звук дзвінкий, перед вами скло. Якщо приглушений, - пластик.

Що ж краще: скло або пластик

Однозначної відповіді на це запитання не існує. Усе залежить від того, де і за яких умов ви хочете використовувати аксесуар. Для повсякденного носіння і скло, і пластик будуть чудовим варіантом. Якщо ж ви вибираєте окуляри для спорту, водіння авто, риболовлі або для своєї дитини, тоді потрібно брати моделі тільки з полікарбонату.

Коментарі

Написати коментар